• Úno 26, 2021
Řepkový olej – bohatý na esenciální nenasycené mastné kyseliny

řepkový_olej

Řepkový olej – bohatý na esenciální nenasycené mastné kyseliny

Využití řepkového oleje v potravinářství a kosmetice 

Potravinářství:
Za studena lisovaný řepkový olej je čistý přírodní produkt té nejvyšší kvality vyrobený bez užití chemických látek (barviv, rozpouštědel, konzervantů) či vysokých teplot při lisování. Díky tomuto šetrnému zpracování nejsou zničeny jeho obsahové látky, a je proto bohatý na esenciální nenasycené mastné kyseliny, Omega 6 a Omega 3 a vitaminy.

Nasycené mastné kyseliny (SAFA): kyselina palmitová: 1,5 – 6 %, kyselina stearová: 0,8 – 2,5 %

Mono nenasycené mastné kyseliny (MUFA): kyselina olejová (označovaná také jako Omega 9): 50 – 66 %

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA): kyselina linolová (označovaná také jako Omega 6): 18 – 24 %, kyselina α linolenová (označovaná také jako Omega 3): 6 – 14 %

Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných polynenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Surový řepkový olej svým složením splňuje parametry výživových tvrzení pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (nad 70 %) a rovněž vysoký obsah Omega 3 PUFA (více než 8 g na 100 g kyseliny alfa linolenové a více než 18 g na 100 g kyseliny linolové).

Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina alfa linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. 

Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Mají protizánětlivé účinky a zlepšují odbourávání tuků. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. 

Více se dozvíte zde.

Velmi rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy

Používáme cookies, abychom vám poskytli nejlepší online služby. Souhlasíte s tím, že akceptujete používání cookies v souladu s pravidly o používání souborů cookies?

Nastavení Soukromí

Když navštívíte naši webovou stránku, tak může ukládat nebo načítat informace ve vašem prohlížeči, většinou ve formě souborů cookies.

Tyto soubory cookies jsou nezbytné pro fungování webové stránky a nelze je vypnout v systému.

Na používání této webové stránky se ukládají 3 cookies. Tyto soubory cookies jsou nezbytné a potřebné, proto je nelze vypnout.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zakázat vše
Povolit vše