• Led 04, 2021
Prospívají zdravému srdci, mozku i zraku

omega_3

Prospívají zdravému srdci, mozku i zraku

Naše strava by měla být dostatečně pestrá a vyvážená. To je základ zdravého a dlouhého života. Měla by obsahovat dostatek zeleniny i ovoce, správný poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami, které je potřeba přijímat z kvalitních zdrojů masa, vajec, luštěnin i ořechů. Důležité je, aby naše strava obsahovala dostatek živin, které si naše tělo neumí vyrobit samo. Jsou to například vitaminy, esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, mezi které patří omega-3 mastné kyseliny. Proč by právě omega-3 v našem jídelníčku neměly chybět a kde je můžeme získat, se dozvíme níže.

Přirozené zdroje omega-3 v potravě

Určitě si pamatujete na „oblíbený“ rybí olej, který nás dříve maminky nutily polykat. Správně tedy tušíte souvislost mezi omega-3 mastnými kyselinami a rybami, které jsou nejlepším přírodním zdrojem omega-3. Kromě tučných ryb jako jsou losos, sardinky, sleď, tuňák, makrela, najdeme tyto vzácné kyseliny i ve vejcích a vlašských ořeších. Kolik ryb byste denně museli zkonzumovat, abyste dodrželi doporučenou denní dávku omega-3? A to je právě otázka, kterou si klade většina odborníků. DDD nebo také RVH (referenční výživová hodnota) nebyla pro omega-3 stanovena. V periodiku British Journal of Nutrition bylo publikováno, že již dávka 250 mg omega-3 mastných kyselin vede ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí o 35%. Jiné zdroje uvádějí, že optimální dávka je někde mezi 500 – 1 000 mg denně. Což dle průzkumů odpovídá 17 kg rybího masa ročně. Zde je pár konkrétních druhů ryb rozdělených do kategorií podle toho, kolik mg omega 3 obsahují na 85 g porci tepelně upraveného masa:

  • 0 – 200 mg – krevety, krab, sumec, humr, tilápie a surimi
  • 200 – 500 mg – tuňák, halibut, oliheň, treska, sebastes
  • 500 – 1000 mg – mečoun, pstruh, ústřice, sardinka, losos
  • 1000 – 1500 mg – losos, makrela, některé druhy tuňáka
  • 1500 a více mg – sleď, makrela a losos

Češi dle nejrůznějších výzkumů nemají dostatečný příjem rybího masa a tedy i pro tělo důležitých omega-3.

Více se dočtete v článku zde.

Velmi rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy

Používáme cookies, abychom vám poskytli nejlepší online služby. Souhlasíte s tím, že akceptujete používání cookies v souladu s pravidly o používání souborů cookies?

Nastavení Soukromí

Když navštívíte naši webovou stránku, tak může ukládat nebo načítat informace ve vašem prohlížeči, většinou ve formě souborů cookies.

Tyto soubory cookies jsou nezbytné pro fungování webové stránky a nelze je vypnout v systému.

Na používání této webové stránky se ukládají 3 cookies. Tyto soubory cookies jsou nezbytné a potřebné, proto je nelze vypnout.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zakázat vše
Povolit vše